- Mi volt 7-8 éves korodban a kedvenc könyved?

A két Lottira emlékszem és Edmondo de Amicistől a Szív-re.Utóbbit az első utáni nyáron olvastam a Balaton partján.Sírtam rajta.Azóta is vonzódom a fájdalmas olvasmányokhoz.

- Mit olvasol most, mi az aktuális kedvenced?

Ljudmila Uljickaja Médea és gyermekei és Mesék életről, halálról és újjászületésről, melyet Boldizsár Ildikó szerkesztett. Az előbbi könyvre zenésztársam, Dés Andris hívta föl a figyelmemet.Jó, hogy bízhatok zenésztársaim ízlésében minden tekintetben. Én Dragomán György regényét, A fehér királyt ajánlottam neki cserébe. A mesék pont jók olyan esetekre, amikor csak pár percem van, hogy olvassak. Sokszor már majd elájulok este, de jólesik elalvás előtt a mese. Hiába, gyerekkoromban hozzászoktattak a szüleim:)

- Sokfélék vagyunk és egyre aktuálisabb a kérdés: hogyan/milyen módon tudnánk szerinted a közös együttélést javítani?

A közös együttélés alapjait a családban, mint legkisebb társadalmi egységben sajátítjuk el, innen vezet az út az oktatási intézményekhez. A család intézménye világszerte válságban van. A szülők nevelő szerepét a média és a pedagógusok vették át. Az oktatásban fontos szerepet kellene betöltenie a művészetterápiának, komplex művészeti nevelésnek. A zenei nevelésben szükséges reformokról nem tudok pár szóban nyilatkozni. A másikra nyitott, érzékeny, szabad, önmagukat is becsülő, kreatív, harmonikus emberek nevelése kell legyen a cél. Ebben sokat segíthet a zene, a tánc, a képzőművészet, a színjátszás. Tudomásul kell vennünk, a művészet nem luxuscikk, hanem életmentő lelki táplálék. Nincs pénzben kifejezhető értéke. Fontos saját gyökereink megismerése, csak úgy indulhatunk el más kultúrák felé, ha tudjuk, honnan jövünk. Színvonalas gyermekeknek szóló televíziós műsorokat javaslok.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvassunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr231861187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása