Az Olvassunk Együtt-kampánysorozat záró eseményén a Nemzeti Színház nagy sikerű Berzsián és Dideki előadását néztük meg. A remek hangulatú eseményről Valuska Gábor fényképei mesélnek.

 

Az ország és az OE különböző pontjairól érkeztek a gyerekek.

Az előtérben

Emlék-tárgyak

Mindenkinek van hely!

Stohl András a színpadon

 

 

A Nemzeti Színház igazgatója Alföldi Róbert Mészáros Antóniával és a gyerekekkel beszélget.

Közönségtalálkozó

Folytassuk együtt!

2011. május 21-én a Nemzeti Színházban közel 600 gyerek együtt nézi meg Lázár Ervin Berzsián  és Dideki című mesejátékát. Valamennyien az Olvassunk együtt! mozgalom tagjai.

1 komment

Címkék: program

Nem "romák" és "magyarok" között, hanem a magyar társadalomban vannak szakadások Beck Zoltán szerint, aki úgy véli, hogy a cigánykérdés etnikai köntösbe öltöztetése valójában válságtünet. A kitörést Beck szerint a tanulás jelentheti.

Beck Zoltánnal Nagypeterden olvastunk együtt majdnem egy éve. A gyöngyöspatai események után Zoltán interjút adott a Stop.hu munkatársának.

Egy részlet az interjúból:

- Csak idealizált utakat ismerek: a megismerés jó út - és persze kényelmetlen. És itt általában beszélek a megismerésről, nem arról a maszlagról, amelyik a nemzetiségeket kis vitrinben idétlenül mutogatja, mi meg azt hisszük, hogy, na, tudunk valamit. Attól, hogy látok egy kalocsai hímzéssel kivarrt mellényt egy pirospozsgás menyecskén, még semmit nem tudok arról, mit jelent az, magyarnak lenni. A megismerés türelmet kér, figyelmet, nyitottságot. Állandó kíváncsiságot, dialógust. Annak a kérdésnek a sutba dobását, hogy "ki az erősebb?". És az a helyzet, hogy ezt csak az erősebb hajíthatja el: éppen ez az ő ereje, nem az, hogy erődemonstrációt tart: azt inkább gyávaságnak nevezem. Ezt együtt kell tudnunk csinálni, de egyben külön-külön. Nem lehet együtt az utcára vonulni, hogy ezentúl nem üvöltöm le a szomszéd fejét: mindenki a maga szomszédjával kell, hogy türelmes legyen. Nem mehetünk együtt az utcára, átadni a parkolóhelyet, a széket a buszon, nem kirakni a lejárt szavatosságú tejet, vagy csak köszönni. Ezt mind egyedül kell megtennünk, és ez borzasztóan nehéz.

A tanulás intézményi rendjét társadalmi értékké kell tenni. Meg kell mutatni, hogy a tanulás jó és izgalmas, azt is, hogy mindenki hozzáfér ugyanazokhoz a szolgáltatásokhoz, és azt is, hogy a társadalom tényleg hasznosnak véli ezt a tudást, tényleg használja, használni képes. Ehhez persze jó iskolát kell csinálni. A jó iskola bátor: nem követő, hanem utat mutató az alapstratégiája. Csak egyetlen példa, hogy a cigány/roma tematikánál maradjunk: ma az állam jutalmazza azokat az iskolákat, ahol cigány népismereti tartalmak jelennek meg. Ez talán nemes gesztusnak tűnik, de én inkább látom megalkuvónak: talán nem dolgunk, nem a tudásunk alapeleme az, ami a Kárpát-medencében van? Az utat mutatás alternatívája az, ha az iskola evidensnek tekinti a cigány népismereti tartalmakat, és a közoktatásét felelős hatalom bünteti ennek hiányát.

Ha eltávolodunk kicsit, és arra gondolunk, hogy kollektíven kacagunk (vagy sértődünk meg) az amerikaiakon, hogy nem tudják, hol van Magyarország, hogy összekeverik Budapestet Bukaresttel, magunkon is kacaghatunk vagy megsértődhetünk, mert a helyről, ahol élünk, az emberekről, akik mi magunk vagyunk, vagy akikkel együtt élünk, alig tudunk valamit. Ha az iskola a társadalom foglya, amelynek nagy hagyománya van Magyarországon, akkor azt az iskolát tényleg nincs miért szeretnünk, becsülnünk, ugyanis azt nem lehet benne, amire való: tanulni. A tudás akkor tényleg értéktelenné válik, marad az erő (a hatalomé, pénzé, bicepszé), és mi leszünk Európa legbutább barakkja, jobb esetben a gyűlölet skanzenja, amit buszos kirándulások alkalmával megtekintenek a külföldi turisták.


 

Fotókiállítás látható AZ OLVASSUNK EGYÜTT! mozgalom eddigi programjáról az Árkád üzletházban május 2-tól 15-ig a kupola alatt.
 

Május 2-án újabb OLVASSUNK EGYÜTT! fotókiállítás nyílik Budapesten. Az Árkád üzletházban  május 15-ig kiállításon láthatók az OLVASSUNK EGYÜTT! mozgalom különböző állomásain készült képek. Az OLVASSUNK EGYÜTT! mozgalom keretében húszezernél is több könyv gyűlt össze eddig és jutott el a rászoruló gyerekekhez olyan elszegényedett településekre, ahol együtt élnek romák és nem romák. Megtettünk több ezer km-t és találkoztunk több száz gyerekkel. Valuska Gábor fotói felidézik az eddigi élményeket, a helyszínek hangulatát, a híres vendégekkel közösen mesét olvasó és a könyvekkel ismerkedő gyerekeket. A 2010. áprilisi indulás óta készült videók és riportok megtalálhatók honlapunkon.

 
Az OLVASSUNK EGYÜTT! program kezdeményezője és irányítója a budapesti székhelyű Nyílt Társadalom Intézet (OSI Budapest) Roma programja, a lebonyolításban különböző civil és szakmai szervezetek, médiatámogatók és könyvkiadók vesznek részt. Az olvasással és a művészeti foglalkozásokkal élénkíteni szeretnénk a társadalmi párbeszédet, fel akarunk lépni a megosztottság ellen és a megbékélés mellett. Olyan nagy nyilvánosság mellett folyó programot indítottunk el - közismert és véleményformáló személyiségek aktív részvételével -, amely ténylegesen hozzájárul a közösségek olvasási szokásainak megváltoztatásához, s egyúttal felhívja a figyelmet a társadalmi és a személyes felelősségvállalás szükségességére is.

Az igazi siker a gyerekek öröme, amikor híres emberek, színészek, énekesek, írók, tv-kedvencek ülnek a kör közepén minden egyes helyszínen. Éppen erről számol be a kiállítás minden egyes fotója.

Az OLVASSUNK EGYÜTT! kampány az indulása óta eltelt egy évben több száz könyvet hagyott minden helyszínen, részben személyesen a gyerekeknek, részben azért, hogy bővülhessen a már meglévő iskolai könyvtár, vagy gyűjtemény ott, ahol a családoknak nem telik könyvre.   A mozgalomhoz csatlakozott az OMV, amelynek kútjaihoz április 30-ig több ezer könyv érkezett, és a cég vendégül látta a fóti gyermekvárosból érkezett 20 fős csoportot a Margó fesztiválon.

Aki az OLVASSUNK EGYÜTT! mozgalom számára könyvet szeretne adni, segíthet, hogy még több könyv juthasson a szegénysorban élő gyerekeknek.  

Adj egy könyvet és adtál egy világot! Várjuk a könyvadományokat - elsősorban gyermek- és ifjúsági könyveket - melyeket az elszegényedett családokhoz és iskolákhoz juttatunk el. A könyvek leadhatók az alábbi helyeken:

Az OSI - Nyílt Társadalom Intézet portáján (Bp. V. ker. Október 6. u. 12.),

vagy az V. ker. Hold u. 25. fsz. 2. alatti irodában.

 

Április 17-én vasárnap délután 14:00 és 16:00 között a Millenárison található Európa Pontnál a Margó Fesztivál keretében játékos Olvassunk Együtt rendezvény lesz.

A Fóti Gyermekvárosból érkező gyerekeknek Gyabronka József, Kiss Diána Magdolna, Kótai Misi és Mundruczó Kornél olvas fel.

Várjuk a jó időt és minden érdeklődőt! További információk a Margó Fesztiválról itt.

 

Az Olvassunk Együtt rendezvénysorozat fényképeiből május másodika és tizenötödike között nyílik kiállítás az Árkád Bevásárlóközpontban (1106, Bp., Örs Vezér tere 25.)

Tiszavasvári topográfiai középpontja az Olaszliszkán 2006 október 15-én meggyilkolt Szögi Lajos emlékére állított kopjafa. Szögi Lajos itt élt, és az itteni iskolában tanított. Mintha ebből az emlékpontból lenne egyáltalán értelmezhető a város. Innen indul el, és ide érkezik. - Szegő János riportja.
 

fotó: Valuska Gábor

 

Március 8.-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Igrici községében lesz önszerveződő együtt-olvasás. Az igrici általános iskolában délelőtt 11 órától Dobó Kata és Puskás Peti olvas és beszélget a másodikos, harmadikos és negyedikes gyerekekkel. Az olvasás után a tornateremben Peti énekkel a gyerekekkel. Dobó Kata a budapesti Deák Diákba, Puskás Peti pedig a tiszabői suliba kísért el eddig minket.

 


 

Az Olvassunk Együtt! kampánysorozat két régi támogatója - Brózik Klári, aki Alsózsolcán már vendégeskedett, és Kótai Misi, aki Sajóvárkonyba tartott velünk, - ezúttal Sajóbábonyba látogatott, hogy az önszerveződő együtt-olvasáson találkozzon az iskolásokkal.

Ezt a két képet sajóbábonyi barátaink küldték.

 

A taktaharkányi mitológiának bejárata a Kisvadász kocsma a vasútállomással szemben. Kólát kérek. Pár perccel múlt délelőtt 10 óra. A Kisvadász az a hely, ahol az idők végezetéig a danubiusrádió zümmög. - Szegő János riportja.
 

fotó: Valuska Gábor

1 komment

Címkék: riport

Újabb Olvassunk Együtt sajtómegjelenések:

- A Mentor Magazin cikke LL Juniorról.

- A Hírszerző riportja.

A távolság valami iszonyú közeli dolgokon keresztül válik valóságossá. És mintha London közelebb lenne, mint Tiszabura. - Szegő János riportja Tiszaburáról.


fotó: Valuska Gábor


Az Olvassunk Együtt! kampánysorozat fotósa, Valuska Gábor harmadik helyezést ért el a 2010-es Magyar Sajtófotó Pályázaton Művészet (Egyedi) kategóriában. Az OE stáb nevében nevében gratulálunk!


 

 

 

 

 

 

 

Frida Kahlo festménye a new york-i MOMA múzeumban. A mellette lévő tükörben éppen turisták tornáznak.

Még több Valuska Gábor kép itt.

 

Puskás Peti és Soma Farkaslyukra látogatott, hogy egy önszerveződő együttolvasáson vegyenek részt.

 

 
Még karácsony előtt, december 16.-án látogattunk el az OMV társszervezésében a kecskeméti SOS Gyermekfaluba. Ezúttal vendégünk a remek színész Nagy Zsolt volt.
 

December 18-án, szombaton délelőtt 11-12.30h-ig újabb OLVASSUNK EGYÜTT! program lesz! Az Aréna Plázában Kéri Kitty, Marék Veronika, Mészáros Antónia, Nyári Oszkár és Nyári Szilvia várja a családokat és a gyerekeket mesével, könyvekkel.

Aki az OLVASSUNK EGYÜTT!-mozgalom számára könyvet szeretne adni, elhelyezheti a helyszínen a könyvesboltnál és más pontokon is a gyűjtővárakban, amelyeken jól látható az  OLVASSUNK EGYÜTT! embléma. December végéig a budapesti Aréna Plázában (VIII. , Budapest Kerepesi út 9. a Keletinél) kiállításon láthatók az OLVASSUNK EGYÜTT! mozgalomról Valuska Gábor  fotói. A válogatás a helyszínek hangulatát, a híres vendégekkel közösen mesét olvasó és a könyvekkel ismerkedő gyerekeket mutatja be. 
 

Ormosbányán Hámori Gabriella és Parti Nagy Lajos olvasott együtt a gyerekekkel.

 

 

Hejőkeresztúr a jelenlegi magyar oktatás és szociális dimenzió ellenpéldája, ahol a gyerekeknek az okoz gondot, ha kikerülnek az iskola falai közül. - Szegő János riportja.
 

fotó: Valuska Gábor


1 komment

Címkék: riport

Ormosbányára egyetlen út vezet, az országúttal párhuzamosan futó (bandukoló) vasút már csak illúzió. Emléknyoma annak az időnek, amikor a rendszeres áruforgalom mellett a személyforgalom is járt az itt élőknek. - Az Olvassunk Együtt Ormosbányán járt. - Szegő János riportja.

Vajon milyen elemekből áll össze az a jellegzetes iskolaszag, ami a folyosókon és a tantermekben úgy kering, mint egy örökös pedellus?
 

fotó: Valuska Gábor


 

 

 

A nyíregyházi Huszártelepen található Huszárvárban Szabó T. Anna és Szalóki Ági olvasott, énekelt és verselt együtt a gyerekekkel.

 

A régi grund most parkoló. Valahol a középkezdésnél álltunk meg. Most indították be a mosodát, amit jelképes száz forintért lehet használni. - Az Olvassunk Együtt csapata a nyíregyházi Huszártelepen működő Huszárvár Szociokulturális Szolgáltató Központban járt. Szegő János riportja.

fotó: Valuska Gábor